Hoppa till innehåll

Kraftigt rabatterad blästring av din båt- tag chansen

Som ni vet har hamnen jobbat med bottenfärgsgiftet TBT under en tid. 

Vi har nu kartlagt hamnbassängen och ca 110 av båtarna i föreningen. 

Vårt mål är att helt ta bort den TBT som sitter på båtskrov och på det sättet säkerställa att ingen mer TBT når hamnbassängen eller fjorden utanför.  Detta kommer göras genom kontrollerad blästring av riskbåtar till hösten. Ett erbjudande har gått ut till 13 st riskbåtar av de redan uppmätta 110 båtarna och intresset finns så vi kommer genomföra detta.  

Nu går erbjudandet ut till alla medlemmar i föreningen som vill vara med och som har TBT på sin båt. Erbjudandet består i att ni får 80 % rabatt på det blästerarbete som utförs på er båt, inkl täckningsmaterial. Vi kommer göra en gemensam kampanj till hösten och inför den kommer mer detaljer specificeras. Länsstyrelsen i Halland kommer via LOVA-medel stå för 80% av kostnaden till blästerfirman. 

Hur vet du då om du har TBT på båtskrovet? 

Jo, är inte detta uppmätt i tidigare mätkampanjer så vi mäter upp detta för dig utan kostnad om du vill.  Riskbåtarna som med störst sannolikhet har TBT är en snipa eller segelbåt från 1970 – 1990 talet med tjocka färgskikt kvar. 

Vill du ta del av erbjudandet och få din båt uppmätt, kontakta Anders Lorén, Anders.Loren@ri.se  direkt eller innan den siste maj. Erbjudandet gäller medlemmar i Enen Hamn. 

 

Hälsingar Anders Lorén, Miljöansvarig